• Hristina Stoimenovska

Няколко съвета, които ще ви помогнат сами да организирате сватбата си

Актуализирано: 19 Дек 2019Организирането на сватба отнема много време и енергия, затова всички препоръчват наемането на Сватбен агент. Ако вие нямате достатъчно бюджет за сватбен агент или сте "control freak" и искате всичко да направите сами, не се притеснявайте, ето няколко съвета как да организирате сватбата си.Свалете си приложение или си закупете Планер


За по-лесна организация и планиране, ви предлагаме да си закупите сватбен планер или да си свалите приложение за организиране на сватба - има безплатни, на български и на английски. Там ще намерите списъци за гости, списък с ритуали и обичаи, списъци за музика, фотография,ресторант и още много други полезни неща. Те ще ви помогнат, да не забравите нито един детайл.


Не забравяйте, че не сте сами

За сватба трябват двама души, за организация също. Въведете годеника си в организацията, така организирането на сватба може да се превърне в романтично изживяване и за двама ви. Също така може да поискате помощ и от вашите близки.
Определете бюджет

Една примерна формула за сватбения бюджет:

48-50 % за тържеството;

8-10 % за цветя и украса;

8-10% за официално облекло;

8-10% за забавление и музика;

10-12% за фотография и видео;

2-3% за покани;

2-3% за малки подаръци за гостите.

Като ги сметнете получавате от 86 % - до 98%. Идеята е да ви останат около 5-10% за непредвидени разходи, които ще изкачат в движение ( като пари за стесняване на булчинската рокля, примерно).Приоритизирайте

След като сте определили бюджета, седнете и помислете. Направете три категории - задължителни, препоръчителни и незадължителни. Разберете кои са приоритетите за вас и вашия партньор, от кои неща може да спестите и от кои не. Склонни ли да дадете 8-10 % за цветя и украса? Може би е по-добре да спестите 2 -3 % и тези пари да ги използвате за вашата дизайнерска булчинска рокля (която е задължителна за вас) или за шоколадов фонтан.

Бонус: Попитайте в ресторанта, който сте избрали, дали можете да се внесете алкохол (на дядо ви ракията, която я пази от вашето раждане), някои ресторанти го позволяват срещу определена такса, това ще ви спести доста пари.Направете списък на гостите

Започнете от най-важните - вашите родители, кумовете, братя, сестри и най-близки роднини, приятелите и накрая не чак толкова близки приятели, роднини, колеги, приятели на роднините ви и съседи. Така ще е много лесно ако трябва да съкратите списъка, почвате от долу, докато не получите вашата идеална бройка.

Бъдете подготвени и за откази, особено ако правите сватба далеч от местожителството на гостите.

Не избързвайте с решенията си

Не бързайте да изберете торта от първата сладкарница или да запазите първия ресторант, който видите. Разгледайте, прочетете мнения, легнете, поспете и тогава изберете. Изберете DJ, фотограф и видеограф, които ви допадат и с които се чувствате добре (нашите са позитивни пичове!).


Не забравяйте подаръците за гостите

Малкият жест е много важен. Покажете на вашите гости, че мислите за тях и ги изненадайте с идейни подаръци като скреч карти с късмети за гости или малка книжка с любовни мисли и цитати. Ако искате да имате ръчно изработени и персонализирани подаръци, доверете се на Дар Птица.Говорете с наскоро женени двойки

Поканете на вечеря наскоро оженените ви приятели и поговорете с тях за хубавите и лошите неща по организацията на сватба. Попитайте ги за съвет. Попитайте ги за най-хубавия момент. Попитайте ги за какво не си заслужава да давате пари.

Съвет от наш близък: Хвърляйте по едно око за неканени и недоброжелателни гости. Те могат да изглеждат добре облечени, като поканени гости, но никой да не ги познава. Тяхната цел е кражба.

Помислете си за децата на сватбата

Имате ли деца? Вашите близки имат ли малки деца? Искате ли деца на сватбата си?

Ако да, задължително помислете как ще се забавляват те. Наемете професионални аниматори, за да могат родителите да си прекарат добре на сватбата. Или просто кажете на вашите гости, че е на вашата сватба няма да има условия за деца.

Забавлявайте се

Най-важното е да се забавлявате и по време на организацията и по време на тържеството. Останете спокойни и не се ядосвайте, накрая всичко ще бъде наред и ще помните само прекрасните моменти от сватбата.


Разгледайте нашите сватбени пакети (те включват професионален сватбен фотограф и 4K сватбено видеозаснемане от две гледни точни)

486 преглеждания