• Ivan Mitrev

5 Начина да спестим от разходите за сватбена украса

Актуализирано: 6 Мар 2020


5 начина да спестим от разходите за сватбена украса

Разходите за сватбена украса са сериозно перо в сватбения бюджет и често надвишават тези за дисководещ или видео заснемане. Но що за сватба би била, ако не е богато украсена?

Има няколко начина да намалите бюджета за декорацията, без да допускате тя да изглежда „евтино“: можете да наемате вместо да купувате, да изберете непринуден стил вместо строг, да използвате алтернативни цветя вместо обичайните или да вложите личен труд вместо пари.

Представям ви няколко идеи как да спестите от разходите, без да пестите от качеството на сватбената декорация. Освободените пари можете да вложите в нещо друго. Не е ли по-добре да поканите няколко госта повече? Или да обогатите програмата или менюто?


1. Вземете сватбена украса под наем

Основните елементи на сватбената украса - калъфи и панделки за столове, вази, платнени салфетки и други, можете да намерите под наем.Възможно е цветът на панделките да е с малко по-различен нюанс от желания от вас или материята да не е точно тази, която си представяте, но може би си струва да преглътнете това за сметка на няколкостотин лева по-малко разходи.

Украса под наем предлагат много сватбени агенции и други фирми, трябва просто да потърсите в интернет и да им се обадите за подробности. Някои ресторанти също предлагат такива неща, така че попитайте и в този, който сте избрали.


2. Изберете по-непринуден стил на украсата

Някои стилове позволяват да използвате цветя и декоративни елементи със значително по-ниски цени. Например, за украса в стил „идилия“ (т. нар. „рустик“), можете да използвате смесени букети от всякакви полски цветя, които са много по-достъпни от класическите видове вносни цветя. Този стил ви позволява да декорирате със съвсем обикновени предмети и дори с подръчни материали.

Ретро стилът (т. нар. „винтидж“) предполага повече изисканост, но също позволява използването на нескъпи елементи. Визуална концепция в стил „винтидж“ може да се реализира с много видове цветя, включително и по-достъпни. Хризантемите, например са изгодни, защото цветовете им са по няколко на стрък.

Изобилие от евтини, но красиви ретро предмети можете да намерите в магазините с китайски стоки. Покривки, плетени на една кука, чаши от костен порцелан и други „винтидж“ вещи, можете да заемете и от дома на някоя ваша баба или от тавана на роднина, който пази за спомен предмети от миналото. Такива предмети можете и да наемете от някой антикварен магазин.


3. Изберете алтернативни видове цветя

Цветята са най-красивият, но и най-скъпият елемент от сватбената украса. Обикновено те струват повече от всички останали части на декорацията.

За една сватба са нужни голям брой цветя и затова дори малка разлика в единичната им цена може значително да намали общите ви разходи. За да спестите, можете да изберете местни цветя според сезона или видове цветя, които по принцип са по-евтини.


Ако сте харесали определена украса с класически видове цветя, бихте могли да я направите с по-малък бюджет като замените цветята с други, които изглеждат по подобен начин, но са на по-ниски цени. Розите, например, могат да се заменят еустоми (лизиантус), а традиционно скъпият божур – с азиатско лютиче (ранункулус). Така букетите и украсата с цветята ще изглеждат по желания начин, но същевременно ще спестите пари, които да вложите в нещо друго. Вашият флорист или сватбеният ви агент могат да ви помогнат да постигнете това.


4. Избягвайте дати, около които цветята поскъпват

Флористите доставят цветята непосредствено преди сватбата, а вие ги плащате по цената към момента на доставката. Цените обаче се променят във времето и по правило се повишават в дните преди дати, в които има голямо търсене.

Такива дати са 14-ти февруари, 8-ми март, датата на Цветница и други големи празници, както и първият учебен ден. Цветята са на по-високи цени и в дните около края на учебната година и абитуриентските балове.

За да избегнете временните увеличения на цените, изберете за сватбата си дата, която е далеч от подобни празници и събития. Изключете периодите от 2-3 седмици преди до няколко дни след такива дати.


5. Използвайте принципа „направи си сам“

Саморъчно изготвените предмети показват лично отношение и създават уникалност на вашата сватба. Те не излизат от мода и винаги присъстват в актуалните сватбени тенденции.

Ако умеете да рисувате или да изработвате ръчно красиви неща, можете сами да направите поканите за сватбата, табелките за масите, картичките с имената на гостите и всички подобни материали. Така можете да направите и подаръчета за гостите, както и други елементи на украсата. Можете да ползвате принципа „направи си сам“ дори и без специални художествени умения. В интернет ще откриете множество шаблони с готов дизайн, които да разпечатате на цветен принтер и да надпишете. Някои шаблони са безплатни, а други – на символични цени.

Така ще спестите разходите за готови подаръчета, както и за графичен дизайн и отпечатване на покани и други материали. В същото време, ще направите приятен жест към гостите си.


Щастлива сватба!

Желая ви щастлива сватба, с богата украса и много цветя, по възможност - на разумна цена. В крайна сметка, важното е преживяването, а не бюджетът. Постарайте се да очаровате гостите си и се погрижете да има с какво да запомнят сватбата ви.

Не от всичко може да се спести и не бива да се скъпите за важните неща във вашата сватба. Но скъпите неща не винаги са по-качествени. Добрият жест и вложеното лично отношение към хората впечатляват повече, отколкото скъпите предмети.

Затова, покажете грижа и внимание към гостите си, и те ще запазят скъпи спомени от вашата сватба, независимо дали украсата ви струва много или малко пари.


Разгледайте нашите сватбени пакети (те включват професионален сватбен фотограф и 4K сватбено видеозаснемане от две гледни точни)

198 преглеждания