• Albena Georigieva

33 полезни съвета към една булка за планиране на нейната собствена сватба

Актуализирано: 19 Дек 2019

Най-добрият и пълен списък, който ще ви помогне сами да организирате вашата сватба!

Първо най-важното - планирането на сватба може да се почувства като непреодолима дейност още в самото начало. Наемането на професионалисти за помощ е идеално решение, но вие може би работите със свит бюджет или се ръководите от правилото „Направи си сам!”. Въпреки че е свързано с много работа, все пак е постижимо да планирате сами вашата собствена мечтана сватба!


Необходимо е малко повече време за организация за да държите всичко под контрол, когато се изправите лице в лице с безкрайното вземане на решения, списъци и крайни срокове, когато знаете, че от вас зависи да се справите с тях. Трикът е да правите нещата стъпка по стъпка във времето, разчитайки на приятелите и семейството (включително и роднините на вашия бъдещ брачен партньор) да помагат в подготовката на сватбата, както и да си осигурите много време за планиране. Ще се затрудните изключително много, ако се опитвате да планирате и предвидите всеки един детайл и правите всичко в последния момент. По-дългата времева граница е ваш приятел - около година, ако е възможно. И така, откъде да започнете?


След като сте прекарали известно време да разгласите новината за вашия годеж и сте се порадвали на това специално събитие, първо и най-важно е да определите бюджета за сватбата. А това включва и неудобни разговори с тези членове от семейството, които смятат да дадат своя принос във вашия сватбен бюджет. Не отлагайте тези разговори! Проведете ги достатъчно рано с цел да определите сумата, която на всеки е удобно да похарчи. След това заделете 10% за непредвидени разходи. Подгответе се за проверка на реалността, когато става дума за бюджетиране на вашия специален ден.


Много двойки не осъзнават реалните разходи и смятат, че тяхната мечтана сватба е непостижима. В такъв случай, бъдете готови да определите вашите приоритети. Вие в действителност може да имате вашата идеална сватба за почти всеки определен бюджет, ако сложите в ред точно това, което наистина е важно за вас и се съсредоточите върху него. След подготвянето на бюджета е време да се вдъхновите и да се ровите в неприятните детайли от действителността.


Забавлявайте се! Точно сега е моментът да разглеждате блогове и списания за булки, за да определите стила на сватбата, която желаете. Спомнете си за сватбите, на които сте присъствали напоследък. Какво ви хареса? Какво бихте направили по различен начин? Опитът от реалния живот е най-добрият начин за вдъхновение за сватбата. Не забравяйте да включите и вашия годеник в тази стъпка. Вашата сватба трябва да представя вас двамата като двойка. Организацията играе ключова роля в планирането на вашата сватба. Ще имате буквално толкова много задължения, които приличат на „много топки, хвърлени във въздуха, които да уловите”, че ще трябва да държите всичко под контрол.


Може да използвате брошури или една от многото програми за планиране на сватби. Няма как вече да не сте попаднали на www.weddingday.bg Най-добрия онлайн планер за сватби. Открийте това, което работи най-добре лично за вас и се придържайте към него. Запомнете, че даже най-щателното планиране и организация са свързани с определен хаос от време на време. Опитайте се да дадете най-доброто от себе си в предварителното планиране на сватбата и не бъдете прекалено строги към себе си.


Най-важното нещо, което трябва да имате предвид - да се забавлявате! Не се съсредоточавайте много върху дребните детайли, а се фокусирайте на главното - щастлив брак с човека на вашите мечти!


Сега вече, след като сте готови да започнете процеса на планиране, ето някои от моите най-върховни съвети за организиране на една незабравима сватба.


1. Определете бюджета си и се придържайте към него

Вашият бюджет ще бъде водещ фактор за много решения, отнасящи се до сватбата, така че това е едно от първите неща, с които ще трябва да се справите. Ако някои членове от семейството ви ще участват, говорете с тях колко ще могат да похарчат. Ако вие сами ще плащате сметките, време е да погледнете сериозно на финансите си. Веднага след като определите тази магична сума, се придържайте към нея.


2. Съставете списък на вашите приоритети

Седнете с вашия годеник и определете трите най-важни аспекта на вашата сватба. Дали това ще бъде менюто? Напитките? Или водещият? Направете приоритет тези аспекти, а с останалото бъдете склонни на компромиси. Това ще ви помогне да се придържате към определения бюджет.


3. Oткрийте вдъхновение и направете нагледно табло

С толкова много източници на вдъхновение това може да бъде трудно. Открийте един или два източника, които харесвате, например Пинтерест, Инстаграм, интересни сватбени списания, блогове и т.н. и започнете да ги проучвате. Осъзнайте добре стила на сватбата, която желаете- направете го по нагледен начин, за да го покажете на вашите продавачи. Може да създадете визуално табло на Пинтерест или по старомодния начин-залепени върху хартия изрезки от булчински списания.


4. Работете като едно цяло с вашия годеник

Не допускайте да се чувствате сама в процеса на сватбеното планиране. Обърнете се за помощ към вашия годеник и планирайте заедно. Забавлявайте се!

5. Ограничете вашите опции

Не се натоварвайте с всички източници на вдъхновение. Съсредоточете се единствено върху сватбения стил, който сте избрали.

6. Направете си книга на сватбеното планиране

Когато нямате сватбен агент, дневникът на сватбеното планиране е следващото най- добро нещо. Вземете за пример „Сватбената книга”, която включва много полезни съвети от експерти, трикове, примерни списъци и срокове.


7. Бъдете организирани

Може да използвате списъци и документи от Word/Google, за да съберете на едно място всички ваши идеи, бюджет, срокове и др. Има също така много програми и приложения, които да използвате, за да се организирате.
8. Направете списък на експерт

Може да намерите много примерни сватбени списъци онлайн, разграфени по месеци, седмици и даже дни. Открийте такъв списък и го адаптирайте към вашата собствена сватба.


9. Не бързайте с решенията

Може да бъде привлекателно да наемете първия срещнат фотограф или флорист, но по-добре направете стъпка назад и претеглете всички възможности преди да вземете бързо решение.
10. Изберете си „рамка” на времето/ сезона

Как си представяте вашия сватбен ден? Като пролетна градина? Или желаете да сте обкръжени от великолепни есенни листа? Изберете няколко желани дати за вашата сватба, за да бъдете гъвкави при възможност и да избегнете притесненията при резервацията.


11. Направете вашата сватбена Facеbook група дружелюбна

Вашите гости и даже членовете от семейството ще имат много въпроси към вас. Избягвайте дълги и-мейли, текстови и гласови съобщения от тях като изложите детайли и разписание - указание на сватбения ден във Facebook група. Това е достатъчно, за да ги информирате за най-важното - къде и кога трябва да бъдат в деня на сватбата.


12. Изберете си тема

Изберете дизайна на вашата сватба - например цветова гама или актуална тема („Бурните двадесет”, „Празничен шик”). По този начин всичко ще изглежда свързано и вие ще бъдете улеснени в решенията си по дизайна на сватбата.

13. Изберете мястото на вашата сватба на място

Проверете дали в ресторанта/хотела, който сте избрали има собствена кухня, място за изнесен ритуал, детски кът, дали можете да вкарате алкохол и дали имат достатъчно голям хладилник за него (никой не иска топла бира)14. Направете списък на гостите

Това може да бъде много сърцераздирателен процес, който зависи предимно от мястото и бюджета. Седнете с годеника си и семейството да съставите желателен списък. Така имате шанс да направите някои съкращения. Трябва да решите дали ще каните деца и кои гости ще бъдат разпределени плюс един.


15. Изберете си вашето сватбено тържество

Вашите шаферки и шафери присъстват като емоционална и тактическа подкрепа по време на целия процес на планиране на сватбата. Изберете приятели и членове от семейството, на които безрезервно се доверявате и желаете именно те да бъдат до вас по време на цялото монументално събитие.


16. Разговаряйте с други брачни двойки

Били ли сте на сватба, на която наистина сте се забавлявали от сърце и душа? Разговаряйте с тази двойка. Тя може да ви даде добри експертни съвети от собствен опит. Именно приятелите и семейството са най-подходящият източник.17. Наемете хората, с които се чувствате удобно

Изградете екип от хора, с които сте на едни и същи вибрации. Те трябва да имат добър усет за вашата визия. Вие ще им вярвате, че ще изпълнят задълженията си към вас добре. Трябва да сте сигурни, че те ценят вашия специален ден, за да не се чувствате зле, когато им се обаждате и задавате въпроси.


18. Получете второ мнение

Уверете се, че сте проучили добре цените, преди да сложите своя подпис. Ако има продавач и пакетна цена, които са приемливи за вас, винаги търсете второ мнение. Разпитайте и разберете какви са офертите, преди да се съгласите на определена цена.


19. Четете внимателно всеки договор

Това е много важно! Уверете се, че откривате всеки детайл на вашите противоречия с търговците. Бъдете сигурни, че всички подробности са точни, изчетете важните неща като условия на плащане и анулиране преди да се подпишете. Не забравяйте да проверите два пъти, че датата и времето на събитието съответстват. А ако няма изобщо такъв договор, коeто е често срещано в България, просто потърсете някой друг.


20. Оставете си време между сватбата и медения месец

Планирането на сватбата и медения месец едновременно е скъпо и отнема много време. Отлагането на планирането на медения месец във времето след сватбата ще ви даде възможност да спестите и презаредите за вашите приоритети при планиране. Това ще ви помогне да се съсредоточите върху едното събитие за определения срок от време. Прочетете нашата статия за

"5 Романтични места за сватбено пътешествие, които няма да ви разорят"


21. Осигурете си помощ

Запомнете, че не сте сами! Това е вашето сватбено тържество, членовете от семейството и особено вашият годеник са тук, за да ви помагат. Делегирайте задачите, за да свалите натоварването от себе си.


22. Набележете стратегии за сватбата от вида „Направи си сам”

„Направи си сам” има ефективна цена и може да добави персонални щрихи към вашия голям ден. Не се нагърбвайте с прекалено много задачи, които няма да можете да свършите в определения срок. Дайте си свободата да изпълните дейностите, които умеете да правите най-добре предварително, като например, определянето на номерата на масите и други услуги. За дейности като цветята или менюто, които е необходимо да извършите в срок непосредствено преди датата на сватбата, най-добре е да прибегнете до професионална помощ.


23. Изберете стратегия за социалните медии

Независимо дали искате да излъчвате вашата сватба пред света или да имате нерекламирана сватба, ключовата дума е стратегия! Ако желаете по-лична сватба, включете съобщение за това или кратка обява, съобщена от DJ, преди започването на церемонията. Винаги можете да кажете на вашите гости да не качват снимки във Facebook.


24. Прибавете персонални щрихи

Освен всички сватбени традиции, които са ви казали да спазвате, планирайте и лични традиции. Ако вашето семейство има сватбени обичаи, които са правили в миналото, или пък вие желаете да въведете нови традиции за бъдещите поколения, не се страхувайте да добавите вашия личен стил.


25. Не робувайте много на традициите

Сватбата трябва да бъде празник на вас самите като двойка. Ако определени обичаи ви карат да се чувствате неудобно или не са във ваш стил, създайте си ваши собствени традиции.


26. Съсредоточете се върху цялостната картина на сватбата

Не се съсредоточавайте прекалено върху дребните детайли. Вашите гости няма да забележат, ако, например ордьоврите закъснеят петнадесет минути или нещо подобно. Секундата, в която тръгвате по пътеката, е крайно време да се освободите от всички притеснения за подробностите. Най-важното е, че вие се омъжвате, нали?


27. Не забравяйте да узаконите своята сватба

В средата на срока за цялото „лудо” планиране и дребни детайли, не забравяйте да отделите време за необходимите документи, за да получите своето брачно свидетелство. Подгответе необходимите документи по-рано, но имайте предвид, че те са валидни в определен срок до деня на сватбата. Планирайте съобразно този факт.


28. Завършете окончателните детайли

Много често се случва да сме отишли да избираме торта, и в сладкарницата са ни казали, че могат да направят това което искаме. Получава се чувство на сигурност, но дали това е точно така. Проверете крайния резултат, уверете се, не само на думи!


Знаем, че красотата се крие в малките детайли.

29. Помислете за координатор за деня на сватбата

Даже ако нямате сватбен агент, наемането на "професионалист" от семейството (брат, сестра, майка) да надзирава и контролира процеса за деня на сватбата, може да промени „играта”. Тази личност ще следи за всички дейности по програмата и ще изпълнява задачите, за които няма да имате време в разгара на подготовката за деня на вашия живот. Сигурни сме, че голяма част от вашите близки ще поемат тази отговорност с най-голямо удоволствие.


30. Съставете програма на събитията

Създайте разписание на събитията от вашата сватба. Включете следното: Кога ще дойде обслужващият персонал, къде ще бъде церемонията, кога ще бъде първият танц, кога ще се разрязва тортата и други. Дайте копия от разписанието на вашия водещ, фотографа, шаферите и на всички, които трябва да бъдат информирани.


31. Вземете си почивни дни

За по-голяма сигурност и проява на здрав разум, отделете време да бъдете заедно с вашия годеник без да планирате сватбата. Повярвайте ми, вие се нуждаете от почивка! Помислете за една седмица отпуск, за да сте сигурни, че детайлите за последния момент са завършени и просто да отдъхнете.32. Изкажете благодарност

Благодарността ви проправя дълъг път. Вие трябва винаги да се ангажирате с малки подаръци за всички, които са изиграли главна роля в процеса на планиране на вашето сватбено тържество. Не забравяйте да благодарите на майка си и баща си!


33. Забавлявайте се!

Какво ще направи най-голямо впечатление на гостите? Напрегнати булка и младоженец! Забавлявайте се и се наслаждавайте истински на всеки един момент във вашия сватбен ден!


Разгледайте нашите сватбени пакети (те включват професионален сватбен фотограф и 4K сватбено видеозаснемане от две гледни точни)

559 преглеждания